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Query No. 26.1 Question Answer 

Date 19-10-2023 If an individual having only Salary 

income who is eligible to opt New regime 

filed his ITR under old regime within due 

date, can he now file a revised return to 

opt for new regime after due date ? 

 

I believe there are two logics. One says 

that we can not opt for New regime after 

due date and the other one says that 

revised return substitute the original 

return. Above scenario is combined inter-

play of these 2 logics. 

 

Kindly give your valuable response. If 

you have any reference of 

The new regime is a special 

scheme given to the assessee to opt 

for and one of the condition for 

that it is to be opted before or at 

the time of filling original return. 

Hence, in my humble view, one 

can not file revised return with 

changed new scheme. 

Question 

asked by 

CA Sumit Jain ,Delhi 

Responded 

by 

CA Manoj Kumar,Delhi 

List of top 5 experts answering most 
queries in this category as on the date 

of compilation
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section/circular/notification in support of 

your response, kindly quote it. 

 

Query No. 26.2 Question Answer 

Date 20-10-2023 Where is CSR details to be put in Tax 

Audit ? 

There is no specific column, as it is 

disallowed u/s 37. Question 

asked by 

CA Ankita Gupta,Karnal 

Responded 

by 

CA Pramod Jain,Delhi 

   

Query No. 26.3 Question Answer 

Date 18-10-2023 An assessee constructs house for Rs. 3 

crores, is the value certification by 

engineer (income tax valuer) compulsory 

for income tax purpose? 

 

It may be required for two purpose 

first for tds under section 194M if 

applicable and second to avoid 

dispute with the department the 

quantum of cost incurred in 

construction of house and save you 

from 69C addition 

Question 

asked by 

Kollipara 

Sundariaha,Ponnur 

Responded 

by 

CA Manoj Kumar,Delhi 

   

Query No. 26.4 Question Answer 

Date 14 -10-2023 NRI receives money in his NRO account 

from friends for booking of their air 

tickets. He books air tickets on their behalf 

through his another account maintained 

outside india in foreign Bank. He earns 

little commission in this transaction. 

Whether this amount can be taxed in India 

considering it as business income. If Yes 

then on commission amount or AO can tax 

entire receipt in NRO account. 

If proper explanation and evidence 

given, then only the commission 

income would be taxable as 

business income. 

Question 

asked by 

CA Nitesh Patel,Mumbai 

Responded 

by 

CA Pramod Jain  

CA Manoj Kumar  

(Delhi) 

 

 

 

  

Query No. 26.5 Question Answer 

Date 12-10-2023 Can HUF show consultancy or accounting 

service fees income in ITR ? 

HUF can carry on fund based 

activity and can not provide 

consultancy or accounting services 
Question 

asked by 

Mantram,Surat 
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Responded 

by 

CA Pramod Jain  

CA Manoj Kumar  

(Delhi) 

   

Query No. 26.6 Question Answer 

Date 10-10-2023 1. When a partnership firm converts to 

LLP, can it use the same pan? 

 

2. Also when the new LLP sells the assets 

that were acquired before conversion, 

holding period shall be from  date of 

acquisition of old firm? Could’nt find 

section 

Yes, it would use the same PAN. 

Also the date of acquisition would 

be that of the partnership firm. 

There is no specific provision as 

under the income tax laws the firm 

and the LLP are one and the same 

thing. 

Question 

asked by 

CA Nikunj 

Bhangaria,Thane 

Responded 

by 

CA Pramod Jain,Delhi 

   

Query No. 26.7 Question Answer 

Date 10-10-2023 A watch was given to a foreigner worth 

Rs. 10 lacs as gift (free) as Business 

Promotion for getting business by a 

Partnership Firm. 

 

Whether any TDS/TCS is applicable and 

if yes then under what section and what 

will be the rate of TDS / TCS 

It is not free but it is a benefit that 

is taxable as business income. For 

the non-resident section 195 would 

apply and accordingly the tedious 

provisions have to be looked into. 

Question 

asked by 

CA Surinder Mittal,Delhi 

Responded 

by 

CA Pramod Jain,Delhi 

   

Query No. 26.8 Question Answer 

Date 9-10-2023 Can Sec 54B be utilised for purchase of 

multiple agricultural lands? pls. quote 

case law if any. 

The section talks about land and not 

one land lands, so plural could also 

be included. I could not find a 

specific case law on this yet. 

However facts and decision in 

(2017) 167 ITD 0381 Chd Trib 

would help Anil Bishnoi vs. ACIT 

Question 

asked by 

Aryaverdhen Mor, 

Bhandara District 

Responded 

by 

CA Pramod Jain  

CA Manoj Kumar  

(Delhi) 

 

 

  

Query No. 26.9 Question Answer 

Date 9-10-2023 In case of Section 8 Company registered 

under 12AB whether receipt of Loan from 

Director will be considered as Voluntary 

Contribution received by company for 

Income Tax purpose. 

No, it is not a voluntary 

contribution, but alone, which has 

to be returned back. 
Question 

asked by 

CA Nitesh Patel, Mumbai 

Responded 

by 

CA Pramod Jain, Delhi 
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Query No. 26.10 Question Answer 

Date 3-10-2023 Could partnership firm having turnover of 

around 27lakh show profit ratio less than 

6% without tax audit. The firm is not 

liable to tax audit, if it is showing ratio 

less than as mentioned in 44AD and filing 

itr in form 5. Could it do so without tax 

audit. 

Yes if not opted for 44AD in 

previous years. Question 

asked by 

CA Kuldeep Kodan, Delhi 

Responded 

by 

CA Shreya Jain, Delhi 
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